„Magia ziół w tradycyjnej kuchni”

Drugim etapem projektu, napisanego przez Kółko Rolnicze „Nowe Sielczanki” z Nowego Sielca pod tytułem „Magia ziół w tradycyjnej kuchni” był wyjazd studyjny do Ziołowego Zakątka i Podlaskiego Ogrodu Ziołowego. W środę 30 sierpnia br. grupa 50 osób, głównie członkiń KGW i osób biorących udział w konkursie kulinarnym wyruszyła na Podlasie. Sprzyjała nam piękna słoneczna pogoda, a humory dopisywały.

W Ziołowym Zakątku naszą grupę powitała pani przewodnik i opowiedziała o całym kompleksie, który mieliśmy zwiedzić. Bo tu znajduje się nie tylko ogród ziołowy, ale też baza hotelowa z basenem, karczma, odrestaurowane stare chałupy i kościółek z XVII wieku, firma Dary Natury, tłocznia olejów roślinnych, mini zoo ze zwierzętami gospodarskimi, place zabaw dla dzieci, przejażdżki bryczką. Jest wiele atrakcji dla całej rodziny.

Zwiedzanie zaczęliśmy od ogrodu ziołowego, mającego certyfikat ekologiczny. Założony na kilku hektarach, gromadzi rośliny nie tylko z Polski. Rosną w dużych grupach pośród łąki, pod lasem, przy stawie i oczkach wodnych, w zależności od wymagania danej rośliny. Przewodniczka opowiadała o zastosowaniu kolejno mijanych ziół, o ich wartościach leczniczych i kulinarnych. Uwagę zwracał barszcz Sosnowskiego, ogrodzony od zwiedzających, jako roślina wywołująca trudno gojące się rany i poparzenia. Zioła z tego ogrodu oraz kupowane od rolników ekologicznych są suszone i paczkowane w firmie Dary Natury, znajdującej się na terenie Zakątka. Pracownicy ręcznie wsypują zioła do torebek, ważą, paczkują, oklejają etykietami. W innym budynku tłoczone są oleje roślinne. Wszyscy znamy olej rzepakowy czy lniany, ale ciekawostką był olej z nasion marchwi, dzikiej róży czy nasion chia. Wszystkie te produkty można było kupić w tutejszym sklepiku.

W stylowej chacie odbyły się warsztaty zielarskie. Na stołach czekały na nas pojemniki z suszonymi ziołami i owocami pogrupowane według działania: zioła na sen, uspokajające, witaminowe, leczące układ krążenia, oczyszczające. Każdy z uczestników, po omówieniu przez przewodnika działania poszczególnych ziół, wykonał mieszankę ziołową wg własnego upodobania. Torebki z ziołami zabraliśmy do domu. W czasie wolnym zwiedziliśmy mini zoo oraz spróbowaliśmy pysznych lodów o niespotykanych smakach: kakaowe z miętą czy różane. W drodze powrotnej zatrzymaliśmy się w Zambrowie na obiad i w Łomży na spacer po rynku.

Cały projekt „Magia ziół w tradycyjnej kuchni” był współfinansowany z budżetu gminy Krasnosielc.

Celem projektu było przywrócenie do łask tradycyjnych ziół, od dawna znanych naszym mamom i babciom. W Ziołowym Zakątku poznaliśmy warunki uprawy roślin oraz ich zastosowanie w kuchni i medycynie ludowej. Projekt zakładał także aktywizację członkiń kół gospodyń wiejskich i kółek rolniczych oraz społeczności lokalnej gminy Krasnosielc. Pokazał, że można razem zrobić dobrą imprezę, a wspólna zabawa jednoczy i uczy.

Prezes KR „Nowe Sielczanki” w Nowy Sielcu

Małgorzata Bielawska

Przepisy dań nagrodzonych w konkursie kulinarnym „Popraw smak szczyptą ziół”, Nowy Sielc

1 lipca 2017

Kategoria Dania pochodzenia zwierzęcego:

I miejsce – Agnieszka Koterwas, Wymysły: Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-musztardowym z bazylią

Składniki: polędwiczki wieprzowe, pieczarki, słodka śmietana, musztarda, masło, sól, pieprz, oregano, bazylia.

Polędwiczki pokroić na 1,5 cm plastry, obsypać oregano i bazylią, odstawić na 1 godzinę. Pieczarki usmażyć na maśle na złoty kolor. Na tym samym tłuszczu obsmażyć mięso, dodać pieczarki, przyprawy i zalać śmietaną wymieszaną z musztardą. Dusić do miękkości.

II miejsce – Agnieszka Badek, Krasnosielc: Siekane ziołowe kotleciki z kurczaka

Składniki: 0,5 kg piersi z kurczaka, 5 dag sera żółtego, 5 dag pieczarek, pół strąka papryki, drobno posiekana natka pietruszki, 2 jajka, 3 łyżki mąki, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, sól, i pieprz do smaku

Piersi pokroić w drobną kostkę. Dodać podsmażone drobno pokrojone pieczarki oraz pokrojoną paprykę, starty na drobnych oczkach ser żółty, natkę pietruszki, jajka i mąkę. Dokładnie wyrobić, dodając sól i pieprz do smaku. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką niewielkie kotleciki. Smażyć z obu stron na rumiano.

III miejsce – Małgorzata Kołakowska, Pienice: Filet z piersi kurczaka nadziewany mozzarellą, suszonymi pomidorami i ziołami

Składniki: 2 podwójne filety z piersi kurczaka, 0,5 słoiczka suszonych pomidorów, 4 plastry boczku, 2 serki mozzarella, dowolne zioła (lubczyk, bazylia, oregano), sól, pieprz

Filet przekroić na pół, doprawić solą i pieprzem. W każdym naciąć kieszonkę. Mozzarellę pokroić w drobną kostkę, suszone pomidory w paseczki. Dodać posiekane zioła, wymieszać. Tak przygotowany farsz nakładać w kieszonki w mięsie, owinąć plastrami boczku. Piec ok. 1 godziny w 180 stopniach.

Wyróżnienie Dorota Różacka, Nowy Sielc: Ser podpuszczkowy z ziołami

Składniki: 5 l mleka, podpuszczka, zioła prowansalskie, sól do przygotowanie solanki

Mleko podgrzać do 37-40 stopni i dodać podpuszczkę. Po około 15 min pokroić powstając skrzep w kostkę i jeszcze chwilkę potrzymać na ogniu. Jak wytworzy się już skrzep – twaróg, odcedzić na sitku. Następnego dnia podgrzać serwatkę do 70 stopni i włożyć na kilka minut twaróg. Wyjąć gorący i dodać zioła, formując w rękach okrągły ser lub małe serki. Przygotować solankę 10 % i włożyć ser na kilka godzin. Wyjąć, osuszyć i przechowywać w lodówce.

Kategoria Dania warzywne

I miejsceWiesława Mróz, Nowy Sielc: Ziołowe placki z cukinii

Składniki: dwie cukinie, 0,5 szklanki ryżu, 2 cebule, 2/3 szklanki mleka, 1 jajko, 0,5 szklanki mąki, sól, zioła prowansalskie, oregano, tymianek, bazylia

Ryż ugotować w osolonej wodzie. Cebule i cukinie zetrzeć na tarce, dodać ryż, jajka, mąkę i mleko. Przyprawić solą i ziołami, dokładnie wymieszać. Smażyć na gorącej oliwie, kładąc po 1 łyżce ciasta na placuszek.

II miejsce – Anna Kołakowska, Pienice: Pierogi z farszem buraczanym

Składniki: pęczek botwinki, 3 łyżki masła, 25 dag białego sera, 2 łyżki śmietany, 0,5 kg mąki, 2 jajka, świeże oregano, sól, pieprz, szklanka soku z buraków, listki bazylii do dekoracji

Posiekać pęczek botwinki i podsmażyć na maśle. Dodać twaróg, śmietanę i połowę pęczka świeżego oregano. Doprawić solą i pieprzem. Z mąki, jajek i szczypty soli zagnieść ciasto na pierogi, dolewając stopniowo sok z buraków. Rozwałkować cienko, wykrawać kółka, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Gotować w osolonej wodzie ok. 8 min, podawać na ciepło posypane listkami bazylii.

III miejsce – Irena Heromińska, Drążdżewo: Surówka z rukoli z bazylią

Składniki: listki rukoli, 1 twarda gruszka, ziarna słonecznika, świeża bazylia, na sos winegret: 1 łyżka soku z cytryny, 4 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli morskiej, szczypta świeżo mielonego pieprzu, 1 łyżeczka musztardy

Obraną gruszkę zetrzeć na tarce, wymieszać z listkami rukoli i ziarnami słonecznika. Polać sosem winegret i posypać listami bazylii.

Wyróżnienie – Maria Antosiak, Grabowo : Warzywny bigosik z ziołami

Składniki: 1 średnia główka kapusty, 3 cebule, 3 marchewki, 2 pietruszki, 0,5 selera, 2 papryki, pęczek koperku, 0,5 łyżeczki kminku, 1 łyżeczka bazylii, mały przecier pomidorowy, 0,5 szklanki oliwy, sól, pieprz, papryka słodka, cukier, kwasek cytrynowy – do smaku

Poszatkować kapustę, dodać pokrojone cebule, starte marchewki, seler i pietruszki, posypać solą, kwaskiem cytrynowym i cukrem, odstawić na godzinę. Przełożyć do garnka, podlać wodą i oliwą, dodać przyprawy i dusić około godziny. Na koniec dodać przecier pomidorowy i pokrojoną w kostkę paprykę, doprawić solą i pieprzem. Dusić jeszcze pół godziny.

Kategoria Dania łączone

I miejsce – Beata Jurczewska, Grądy: Tostowa babeczka

Składniki: chleb tostowy, piersi z kurczaka, pieczarki, cebula, olej, natka pietruszki, ser żółty, bazylia, tymianek, sól i pieprz

Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przyprawić ziołami i odstawić. Pieczarki umyć, pokroić i razem z posiekaną cebulą podsmażyć na oleju. Mięso też obsmażyć, połączyć z warzywami i natką pietruszki. Formę do babeczek wyłożyć chlebem tostowym, napełnić farszem i posypać tartym żółtym serem. Zapiec do zrumienienia sera.

II miejsce – Dorota Włodarska, Karolewo: Pasztet z jaj i pieczarek

Składniki: 10 ugotowanych jajek, 2 jajka surowe, 0,5 kg pieczarek, 1 cebula, pęczek szczypiorku, pęczek natki pietruszki, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka gęstej śmietany, 0,5 szklanki bułki tartej, szczypta chili, po pół łyżeczki pieprzu, bazylii i majeranku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól, masło

Jajka i pieczarki zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę drobno posiekać i poddusić na maśle z pieczarkami. Do startych jajek dodać przestudzone pieczarki i pozostałe składniki, doprawić do smaku i wyrobić. Piec w keksówce około godziny w 200 st.

III miejsce – Mariola Budna, Pienice: Sałatka z piersi kurczaka z selerem naciowym i ziołami

Składniki: 40 dag fileta z kurczaka, 1 opakowanie sera typu feta, po 1 łyżeczce świeżej bazylii i lubczyku, 2 gałązki tymianku, pół słoiczka suszonych pomidorów, 1 łodyga selera naciowego, 1 łyżeczka przyprawy suszonych pomidorów z bazylią, 10 dag nasion słonecznika, 1 sałata lodowa, 3 rzodkiewki

Mięso pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka i obsmażyć. Ser, łodygę selera i sałatę pokroić w grubą kostkę, zioła posiekać. Pomidory pokroić w paseczki. Wymieszać składniki dodając przyprawy i przesmażone ziarna słonecznika.

Wyróżnienie – Elżbieta Zduńczyk, Niesułowo: Pierogi z ziołowo-mięsnym farszem

Składniki: ciasto: 3,5 szklanki mąki, 1 szklanka ciepłej wody, pół łyżeczki soli. Farsz: 0,5 kg mięsa mielonego, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 1 puszka pomidorów, oregano, bazylia, sól, pieprz

Cebulę posiekać i podsmażyć z czosnkiem na oleju, dodać mięso i smażyć, aż się zrumieni. Dodać pomidory z puszki i gotować aż do odparowania nadmiaru wody. Doprawić solą, pieprzem i ziołami, wystudzić. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać po łyżeczce farszu. Gotować w osolonej wodzie i podawać posypane ziołami.

Kategoria Desery, napoje, herbatki

I miejsce – Beata Wronowska, Nowy Sielc: Ciastka z fetą i ziołami

Składniki: 15 dag sera feta, 1 ząbek czosnku, pół pęczka pietruszki, listki mięty, 15 dag masła, ¼ szklanki oliwy, 2 łyżki gęstego naturalnego jogurtu, 30 dag mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 czubata łyżka sezamu, 1 jajko, sól

W wysokiej misce połączyć przesianą mąkę (3 łyżki zostawić na później), proszek do pieczenia, sól. Dodać pokrojone w kostkę masło, oliwę i jogurt. Ucierać łyżką, a jak składniki się połączą, zagnieść ciasto rękami, podsypując mąką. Jak będzie gładkie i jednolite, przykryć ciasto folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Ser fetę rozgnieść widelcem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną miętę i pietruszkę, i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na kulki większe od orzecha włoskiego, zrobić w nich wgłębienie i włożyć po łyżce farszu z ziół i sera. Skleić, formując placuszki. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować wierzch jajkiem i obsypać sezamem. Piec w temp. 180 stopni około 20 min. Podawać na ciepło lub na zimno.

II miejsce – Regina Rogala, Nowy Sielc: Ciasto Leśny mech

Składniki: 450 g mrożonego szpinaku, czubata szklanka cukru, 3 jajka, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 300 ml śmietany 30%, 1 i 1/3 szklanki oleju, 2 szklanki maki krupczatki, 2 fixy do śmietany, 1 opakowanie cukru waniliowego, kilka listków mięty, łyżka cukru pudru

Rozmrozić szpinak i dobrze odcisnąć. Jajka zmiksować z cukrem, wlewać powoli olej i nadal miksować. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać, dodać szpinak i połączyć składniki. Wlać do formy i piec około godziny w 180 stopniach. Ubić śmietanę z fixami i odrobiną cukru pudru, wyłożyć na wystudzone ciasto, udekorować listkami mięty.

III miejsce – Marcin Ryłka, Ruzieck: Napój imbirowo-miętowy

Składniki: przegotowana woda, miód, cytryna, kawałek korzenia imbiru, liście mięty

Składniki napoju dodać do ciepłej przegotowanej wody wg swego smaku, ostudzić. Podawać z plasterkami cytryny i listkami mięty.

Wyróżnienie – Katarzyna Żebrowska, Nowy Sielc: Tort bezowy z truskawkami i miętą

Składniki: 6 białek, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1,5 szklanki cukru, 1 kg truskawek, po kilka gałązek mięty i melisy, 3 łyżki cukru

Ubić pianę z białek, dodając stopniowo cukier. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Piec 2 godziny w temp. 120 stopni. Przygotować sos: pół kg truskawek ugotować z cukrem i zmiksować. Po ostudzeniu dodać drobniutko posiekane zioła. Polać bezę sosem i udekorować resztą truskawek i listami mięty.

Nagroda dodatkowa, za najciekawsze połączenie składników – Zofia Podpora, Nowy Sielc: Sałatka z arbuza z ziołami

Składniki: arbuz, ser feta, mięta, bazylia, 2 łyżki miodu, 4 łyżki soku z cytryny

Miąższ arbuza kroimy w dużą kostkę, dodajemy pokrojony ser feta oraz garść listków mięty, kilka listków bazylii. Przed podaniem polać miodem i sokiem z cytryny, delikatnie wymieszać.

Opracowanie: Małgorzata Bielawska

Zapraszamy do galerii

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego 2007-2013